Om kenneln


Flat on tracks

Aktiva flattar med sans och balans!

Det började med en collie...


Jag som står bakom kennel Flat on tracks heter Tina Lönn. Jag är uppvuxen med hundar sedan barnsben, den första i mitt liv var familjens collietik Cindy. Som 19-åring köpte jag min första egna hund, en flatcoated retriever, Rex (TjH Björnfrossans Bonzo). Han visade sig vara en riktig drömhund. Positiv, energisk, och med en enorm motor. Dessutom var han en miljöstark kille. Med honom tränade jag lite av varje, men framför allt satsade vi på räddningssök och han gick hela vägen till certad räddningshund.


Efter Rex har jag tagit hand om flera omplaceringshundar, därav två border collie. Med dem fick jag prova på vallning, som jag verkligen uppskattade. Jag tycker om att arbeta med hundarnas naturliga egenskaper och se dem utvecklas. Alla hundar har också aktiverats med lydnad och spårträning. I många år var jag kassör i Söderhamns brukshundklubb.

 

2011 köpte jag valp igen, och nu blev det återigen en flatte, min underbara Molly. Vi tränar och tävlar främst jaktapportering, mer om Molly finns att läsa under Mina hundar. 2016 hade jag så min första valpkull, Ädelstenskullen. Alla valparna har flyttat till fina, kärleksfulla hem. En av tikarna har jag kvar på foder. Om hon utvecklas som jag hoppas så kommer hon så småningom att ha valpar hos mig.
Leva med flatte


Flatcoated retriever är en vattenapporterande fågelhund. Egenskaperna som krävs i en fågeljakt är många gånger desamma som vi önskar av en trevlig familjehund och en bra tränings- och tävlingskompis i andra grenar. En apportör ska fungera bra med andra hundar, den ska kunna koppla av när det ges tillfälle till vila, ha en lugn, fokuserad uppmärksamhet när den markerar vilt och arbeta outtröttligt när viltet ska hämtas in. Den ska ha god förmåga till såväl självständigt arbete som lyhördhet och samarbete med ägaren. Det är ingen slump att retrievers blivit bland de allra mest uppskattade sällskapshundarna.

 

Om du ska trivas med en flatte behöver du tycka om att vara ute mycket med din hund. Du ska uppskatta en hund som vill vara tillsammans med dig, det här är en sann kompis och inte någon som bor i hundgård. Du behöver ha en viss tolerans för hundhår och en hund som gärna tar ett bad i ett dike på promenaden. I gengäld får du en kamrat som alltid ställer upp och finns vid din sida.

 

Läs mer om rasen på flat coated retrieverklubbens hemsida!

www.frk.nuTankar om avel


Ambitionen med kenneln är att ha en småskalig uppfödning av rastypiska flatcoated retriever, så som jag beskriver den här ovanför. Jag värnar flattens egenskaper som apportör, men tycker också att det är oerhört viktigt att ha en hund som är välfungerande i vardagen. Den vänliga, positiva attityden till människor och djur får man aldrig tumma på hos en flatte!

Valparna bor med mig i köket och vardagsrummet under sin uppväxt, och när vädret tillåter får de vara ute på tomten och busa. Jag vill gärna ha mycket kontakt med mina valpköpare och ses gärna för ett träningspass eller två tillsammans.

 

De hundar jag använder i avel hälsotestas enligt rasklubbens rekommendationer.Att köpa valp från mig


Jag följer självklart SKK:s regler, vilket bland annat innebär att:


- Valparna inte levereras innan 8 veckors ålder

- Valparna  är vaccinerade, avmaskade, ID-märkta och veterinärbesiktade.

- Valparna är Dolda fel-försäkrade hos Folksam.


Som valpköpare bör ni höftledsröntga er hund när den är 1-1,5 år gammal, en kostnad som ni står för själva. HD-röntgen är viktig för att ni ska ha kunskap om er ögonstens hälsa och, vid eventuella fel, kunna förebygga att hunden får symptom. Det är också viktigt för aveln i rasen att så många hundar som möjligt har känd HD-status.


Valppriset hos mig är just nu 15 000 kronor. Som en morot för aktivitet med din valp så betalar jag tillbaka 1000 kronor om ni startar i jakt, lydnad eller bruks och får minst ett tredjepris innan hunden fyllt tre år.Välkommen att kontakta mig!


Tina Lönn


0270-607 20

ttiinniiss@hotmail.com